Onze visie op het nieuws: is dit dan objectieve journalistiek? (Op1 d.d. 12/7/2020)

Vanaf minuut 25 werd er gesproken over het aantal beschikbare IC-bedden. Op 26 maart deed minister De Jonge tijdens de persconferentie live de toezegging dat er per 1 april 1600 bedden beschikbaar zouden zijn. De Jonge verwees naar een gesprek dat Minister Martin van Rijn had gehad met Diederik Gommers, waarin Gommers deze toezegging had gedaan. Later heeft Gommers in een interview in de Volkskrant aangegeven dat hij totaal verrast was door de vraag. Ook gaf hij aan dat hij die toezegging niet kon doen omdat hij dat eenvoudigweg niet wist. En omdat hij daar geen invloed op had. Maar hij voelde zich min of meer onder druk gezet om tot een antwoord te komen.

Ekiz: hij (Gommers) was wel meegenomen over iets wat hij niet kon beloven.

Pauw: je kunt ook denken, Hugo de Jonge heeft de kamer vals voorgelicht.

Rutte: nee joh, echt niet.

Ekiz: u zegt, dat betekent dat de kamer vals is voorgelicht.

Rutte (onderbreekt): nee, dat zei Jeroen.

Ekiz: oh sorry.

Ekiz: als ik het breder trek, Renske Leijten en Pieter Omtzigt spraken hier enige tijd geleden over zwijgcultuur. Een zwijgcultuur die tot aan premier Rutte gaat. Ik moest daar wel aan denken. Want hier gaat het wel over het niet volledig informeren van de Kamer.

Rutte: dat is echt onzin.

Ekiz: maar u zegt dat mevrouw Leijten onzin praat?

Rutte: nee, ik vind de suggestie die u uit onzin.

Ekiz: maar u brengt het dat de heer Gommers dit met liefde heeft gedaan, maar in de Volkskrant geeft hij toch echt aan dat hij dit niet wilde zeggen.

Rutte: maar dan had hij dat niet moeten doen. Maar er is geen sprake van een zwijgcultuur.

Ekiz: maar wel verkeerd informeren van de Kamer.

Rutte: nee.

In het (ruim 1 uur durende) interview zijn meer momenten waarin wij onze wenkbrauwen fronsen bij de manier waarop Ekiz vragen stelt. Kijk bijvoorbeeld eens naar het fragment waarin gevraagd wordt of Rutte tijdig geïnformeerd was bij het begin van de crisis (circa 9 minuten na de start van het interview).

Maar ook na circa 1 uur en 4 minuten waarin de vrijblijvendheid van de maatregelen het onderwerp van gesprek is. Ekiz is meer bezig met het geven van een boost aan haar eigen carrière dan dat zij de kijkers de mogelijkheid biedt inzicht te krijgen in het proces van de afgelopen maanden.

Link naar het interview: https://www.npostart.nl/op1/12-07-2020/POW_04767985

#MarkRutte #FidanEkiz #Op1 #slechtejournalistiek #StichtingCommunicatie #suggestievevragen